Eltérések a habzóbor és kék pezsgő minőségében

Számtalan esetben bebizonyosodott már, hogy gyakran hajszálnyi különbségek óriási eltérést eredményeznek. Példának okáért, egy kis kavics is mennyire megzavarja a tó tiszta víztükrét, azzal, hogy körkörös hullámokat generál, amikor bedobjuk. Hasonlóan minimális eltérést fedezhet fel a borászat területén kevés jártassággal bíró ember a kék pezsgő és a habzóbor között, hiszen mindkettőben jelen van a szénsav, más néven a bubi.

Ez így igaz, azonban az utóbbi minőségi szintje soha sem fogja elérni az előzőét, ugyanis míg a kék pezsgő buborékjai természetese úton, a bor második erjedése során keletkeznek és maradnak az italban, addig a habzóborba mesterséges módon kerül a szénsav.

A borhoz egyszerűen hozzáadják a széndioxidot. Azonban, amint kiöntik a pohárba, a bubik azonnal elszállnak belőle. Ezzel szemben, a kék pezsgő hosszan megőrzi azokat. Tehát, ha valaki vendégséget szervez, soha ne kínáljon pezsgő néven habzóbort, hiszen a kettő között óriási a minőségbeli különbség, amit nyilván észre fognak venni.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük