A megfelelő ital kiválasztása sok esetben nem is olyan egyszerű, mint ahogyan azt az ember gondolná.
Egy igazán remek étkezést illik például olyan borral megkoronázni, amelyik nemcsak ízletes, de az elfogyasztott étel zamatát is kiemeli. Példának okáért, a száraz vörösbor nagyszerűen illik főként a vörös húsokhoz, amelyeknek az íz-világát pompásan kiemelheti, kiegészítheti. Nem hiába foglalkoznak olyan sokan a borokkal és válnak szakértőkké, hiszen jobbnál-jobb tanácsokkal láthatják el a laikusokat, akik ezáltal megtalálhatják a számukra legideálisabb italkülönlegességeket.
Sommelier szakértelme szerint, egy jó száraz vörösbor a magyaros húsleveshez, halászléhez, bableveshez kiváló választás lehet, de a nehezebb húsételekhez, mint a pörköltek, szintén ez a típus a leginkább megfelelő. Az olyan éttermek, amelyek előnyben részesítik a gasztronómiai tényezőket és adnak a kiszolgálás és a kínálat színvonalára, általában saját sommelierrel rendelkeznek, akik készséggel állnak az ott enni és inni vágyó emberek szolgálatára.